Előző bejegyzésemben olvashattad, hogy nátha és influenza esetén a fitoterápiás kezelések a szervezetünk erőnlétének fokozására, a tünetek kezelésére, illetve a betegség lefolyásának gyorsítására irányulnak. A tünetekre javasolt gyógynövények között több is előfordult, melyeknek illóolaját alkalmazzuk légúti megbetegedésekre. Az illóolajok alkalmasak az orrdugulás megszüntetésére, torokgyulladás kezelésére, köptetésre, és ezáltal a köhögés csillapítására.

Hogyan hatnak az illóolajok a légzőszervekre?

Az illóolajok legtöbbje helyileg antimikrobiális hatású: baktériumölő, vírusölő, gombaölő. Ezáltal helyileg fertőtlenítő hatást érhetünk el. A légzőszervekre nézve görcsoldó, hörgőtágító, köptető, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak.

Ha illóolajokról van szó, vannak, akik belemagyarázzák a csodát, a nagy varázslatot, a csillagok állását…. Vannak, akik a kémiáról beszélnek, és csak a bizonyított hatásokat veszik figyelembe.

Felhasználóként mi fontos számunkra? Tudjuk jól használni!

Illóolajok alkalmazása előtt néhány szempontot érdemes szem előtt tartani:

  • életkor: csecsemő, kisgyereknek, időskor
  • élethelyzetek: pl. várandósság, szoptatás, legyengült szervezet
  • gyógyszeres kezelés alatt állók
  • illóolajok ellenjavallatai, lehetséges mellékhatásai
  • lehetséges toxicitás: májkárosító, vesekárosító, bőr és nyálkahártya irritációt okozó, abortív hatású

Hogyan használhatjuk az illóolajokat légúti megbetegedésekre?

Inhalálással

Egyszerű és elterjedt módszer. Egy lábosba vizet forralunk és ebbe csepegtetjük az illóolajat vagy illóolaj keveréket. A fejünket egy kendővel vagy törölközővel betakarjuk, fölé hajolunk és a keletkező gőzöket belélegezzük. Addig javasolt a gőz fölé hajolni, amíg a víz lehűl, vagyis elfogy az inhalálható gőz.

Gyerekekre nézve balesetveszélyes ez az alkalmazási forma, a forró vízzel teli lábos miatt. Ismert egy hagyományos orosz módszer is: gyerekeknek főtt burgonyát kettévágva, a gőzölgő felületre cseppentik az illóolajat.

Inhaláláshoz szárított gyógynövényt is adhatunk a forró vízhez, hiszen a szárított növényeknek is van illóolaj tartalma. Legismertebb a kamillás inhalálás.

Aeroszolos belégzéssel

Ehhez a módszerhez elektromos készülékre van szükségünk. Az illóolajat a készülékbe töltött vízhez adjuk. A készülék által elpárologtatott folyadék (aeroszol) a légutakba kerül a belégzéssel. Ezek a készülékek aroma diffúzor vagy illóolajos párologtató néven kerülnek forgalomba.

Száraz belégzéssel

Zsebkendőre csepegtetjük az illóolajat, 1-3 cseppet, és azt egymást követően többször belélegezzük. A zsebkendőből kipárolgó illatmolekulákat mélyen lélegezzük be, hogy jól átjárja a légutakat.

Zsebkendő helyett sóra is csepegtethetjük egy jól zárható üvegcsébe. Ezt napközben is magunkkal tudjuk vinni, és elővenni néhány szippantásra.  Elég, ha egy 10 ml-s barna patikai üveget félig töltünk sóval és erre 3-10 csepp illóolajat csepegtetünk.

Fürdővízbe téve

A fürdővízhez adott illóolajnak két útvonalon is érvényesül hatása. Egyrészt belélegezzük az elpárolgó molekulákat, másrészt a bőrön keresztül felszívódott komponensek a vérárammal eljutnak a hörgőkhöz.

Az illóolaj vízzel nem elegyedik, ezért mindig használjunk valamilyen vivőanyagot: só, zsírosolaj, méz, tejszín.

Javaslat aromafürdő készítéséhez: 0,5 kg sóhoz adjunk 50 csepp illóolajat. Egy jól zárható befőttesüvegbe érdemes elkészíteni egy ekkora adagot, alkalmazás előtt legalább 1 napot pihentetni a keveréket, majd ebből 1-2 evőkanállal adni a fürdővízhez.

Bőrön át

Kenőcs formájában a mellkas, hát, torok és arcüreg környékére bemasszírozva juttathatjuk be szervezetünkbe az illóolajokat. Az illóolaj komponensei a bőrön át jól felszívódnak.

Szájon át

Magyarországon nem megengedett illóolajokat javasolni belsőleges fogyasztásra, mivel fennáll a hamísítás veszélye és az súlyos emésztőrendszeri károsodást okozhat. Továbbá, szájon át alkalmazva, az illóolajok irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. Hosszú távú hatásukról nincsenek releváns klinikai kutatási eredmények belsőleges alkalmazás során. Befolyásolhatják egyes gyógyszerek felszívódását, a bélrendszert és egyéb szerveket is károsíthatnak nem megfelelő alkalmazás esetén. Franciaországban csak az orvosok jogosultak belső használatra illóolajkeveréket javasolni, azt gyógyszerésszel kikevertetni.

Otthoni csepegtetés helyett válasszunk inkább gyógyszertárban kapható cukorkát, szopogató tablettát, szirupot, oldatos cseppeket, kapszulákat.

Milyen illóolajat használjunk légúti megbetegedésekre?

Borsmenta (borsos menta) – Mentha x piperita

Illóolaja gyulladáscsökkentő, köptető, enyhe görcsoldó. Légúti megbetegedésekre gyakran alkalmazzák. Köptető hatása annak tulajdonítható, hogy csökkenti a felületi feszültséget, ill. a viszkózus nyák termelését. Enyhíti az orrdugulást. Enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású. Az orrnyálkahártya és garatnyálkahártya gyulladásaiban is hatásos.

Borsmenta illóolaja 6 év alatti kisgyerekeknél ellenjavallt, mivel a mentollal szembeni fokozott érzékenység légzésmegállást idézhet elő. A mentol tartalmú készítményeknél vegyük figyelembe a gyártó utasítását.

Erdeifenyő – Pinus sylvestris

Illóolaja légúti fertőtlenítő, légúttisztító, köptető, nyákoldó. A légutakban csökkenti a kórokozó baktériumok fejlődését. Felhasználhatjuk légcsőhurut, hörghurut gyulladás, homlok- és arcüreg gyulladás kezelésére. Inhalálásra is használhatjuk, ill. mellkenőcsök összetevőjeként is megtalálható.

Illóolaja asztma és szamárköhögés esetén nem javasolt, mivel fokozhatja a hörgők görcsét. Bőrön és nyálkahártyán irritációt okozhat. Kiterjedt bőrsérülés, láz, szívelégtelenség, magas vérnyomás esetén fürdő készítésére nem használható. Illóolaját ne tároljuk sokáig, mert káros peroxidok képződnek.

Eukaliptusz – Eucalyptus globulus

Illóolaja köptető, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő. Légúti megbetegedések esetén levelét is fogyaszthatjuk belsőleg, teaként. Illóolaját inhalálásra, fürdő készítéséhez használhatjuk. Enyhíti az orrdugulás tüneteit. Gyári készítményekben, cukorkákban és mellkenőcsökben is megtalálható összetevő. Alkalmazható hörghurut esetén is.

Inhalálás esetén nem okoz mellékhatásokat. Szájon át adagolva illóolaja mérgező lehet. Kisgyermekeknek 6 év alatt nem javasolt illóolaja.

Kerti kakukkfű – Thymus vulgaris

Illóolaja köptető, görcsoldó, antibakteriális, gyulladáscsökkentő. Erőteljes antibakteriális hatása jól kihasználható légúti fertőzés kezelésére. Belsőleg, tea formájában is javasolt fogyasztani. lllóolaját inhalálásra használhatjuk. Mellkenőcsök összetevőjeként is gyakori.

Illóolaja belsőleg toxikus lehet.

Levendula – Lavandula angustifolia

Illóolaja antibakteriális, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, lázcsillapító.

Csillapítja a torokgyulladást, torokfájást. Illóolaját mézbe elkeverve is fogyaszthatjuk torokgyulladásra. (Szárított virágzatát teakeverékekbe alkalmazva is segít a légúti megbetegedésekben.)

Illóolaja párologtatóba vagy a test bedörzsölésére is felhasználható, akár betegség megelőzés céljából is. Orrcseppbe is javasolt összetevő megfázás esetére. Láz esetén a gerinc mentén pár csepp levendula illóolajat eloszlatva, bőrbe bemasszírozva javasolja az aromaterápia. Az aromaterápiában az asztma kezelésére is javasolják, mivel görcsoldó hatású és nyugtatja is a beteget. Javasolt mélyen belélegezni az illóolajat, hogy jól átjárja a hörgőket.

Komolyabb mellékhatásai, ellenjavallatai nem ismertek. Biztonsági okokból állapotos nőknek nem javasolt.

Ánizs – Pimpinella anisum

Illóolaja antibakteriális, köptető, enyhe görcsoldó és fertőtlenítő. Légzőszervrendszeri megbetegedésekben előmozdítja a légúti váladék kiürítését, gátolja a baktériumok fejlődését. Fokozza a nyákszekréciót és csillómozgást, emiatt köptető hatású. Légúti hurut kezelésére alkalmazható.

Amennyiben szeretnéd tudni milyen gyógynövények segítenek a légúti fertőzések leküzdésében, IDE kattintva olvashatod.