Évente több alkalommal is előfordul influenza szezon, illetve gyakran megfázunk. Szerveztünk erőnléti állapotától és kimerültségétől függően, többé-kevésbé megbetegszünk. Gyógynövények alkalmazásával nagyon jól enyhíthetőek a kevésbé súlyos fertőzések tünetei. A régen jól bevált gyógyteákat, háziszereket a modern fitoterápia is nagy eredménnyel alkalmazza.

Tüneteit tekintve elég hasonló a két kórkép, mindkettő köhögéssel, torokfájással, orrfolyással, lázzal jár. A tünetek alapján nem mindig egyértelmű, hogy megfázás vagy influenza áll fenn. Ha végtagfájdalom és erőtlenség, gyengeség is társul a tüneteinkhez, akkor valószínűbb, hogy influenza.

Nézzük mik a jellemzői a két megbetegedésnek.

Megfázás, nátha

A nátha a felső légutak vírusos fertőzése. Megfázásnak, ill. meghűlésnek is mondjuk, mivel a fertőzés amiatt alakul ki, hogy a test lehűlése miatt csökken a szervezetünk védekezőképessége.

A fertőzés elsősorban az orr, a torok és a légcső nyálkahártyáját támadja. Leggyakoribb kórokozója a rhinovírus, de többféle vírus okozhatja és néha bakteriális fertőzés is súlyosbíthatja a tüneteket.

Tünetei: köhögés, torokfájás, gyakori tüsszentés, orrfolyás, gátolt orrlégzés, láz. A tünetek általában 7-10 nap után megszűnnek, néha azonban akár három hétig is fennállhat. A tüneteket az immunrendszer fertőzésre adott válaszreakciói váltják ki. A magas láz valamilyen bakteriális fertőzéses szövődmény kialakulására utal. A bakteriális fertőzés eredménye a gennyes orrváladék.

A meghűlésre, vagyis a betegséget kiváltó vírusok elpusztítására nincs gyógymód, de a tünetek kezelhetőek. Ajánlott a sok pihenés, magas vitaminbevitel, megfelelő meleg, folyadékpótlás (akár 4 l is naponta, mivel jelentős mértékben izzadunk), kálcium, gyógynövények, inhalálás.

Influenza

Az influenza vírus által okozott fertőző betegség. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés útján terjed, pl. váladékkal szennyezett kézzel. Fő tünetei: hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Tapasztalhatjuk, hogy étvágytalanok vagyunk, sokszor has- és gyomorfájdalom is jelentkezik, felléphet hasmenés vagy szorulás. A nyelven fehér bevonat képződik.

Influenza legyőzésében az immunrendszernek van a legnagyobb szerepe. A védekezésre általában az illóolajok legtöbbje alkalmas, mivel fertőtlenítő hatásuak. Inhalálással az illóolaj bejut a légúti rendszer alsó részeibe is.

Influenza esetén csökken a légutak védekezőképessége más kórokozókkal szemben, így gyakran lépnek fel egyidejűleg bakteriális fertőzések is. Gyógynövényekkel nagyon jól enyhíthetőek a kevésbé súlyos, akut fertőzések tünetei.

Kezelési hatásirányok nátha, influenza esetén

A fitoterápiás kezelések a szervezetünk erőnlétének fokozására és a tünetek kezelésére irányulnak:

 • roborálásra
 • izzasztásra
 • torokfájásra, gyulladáscsökkentésre
 • orrdugulás megszüntetésére
 • köptetésre
 • köhögés csillapítására
 • fejfájás, láz csillapítására

Roborálásra fogysztható gyógynövények

A roboráló szerek a szervezet erőnlétét és védekezőképességét fokozzák. Erre a legalkalmasabbak a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök, serkentik az immunrendszer működését, antioxidáns hatásúak. Légzőszervi megbetegedésekre, ill. megelőzésre is fogyasztható.

Gyógynövények roborálásra:

 • csipkebogyó
 • homoktövis

Izzasztásra használható gyógynövények

Fertőző betegségeknél sokat segít ha erélyesen megizzasztjuk magunkat. Az izzasztás fokozásával a szervezet védekezőképességét fokozzuk. A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák az izzasztó gyógynövényeket. A nagyobb mértékű izzadást akár a meleg tea elfogyasztása is okozhatja. Az izzasztó teaát javasolt minél melegebben fogyasztani, ágynyugalomban és 1-2 óránként megismételni. Teafogyasztás után a közérzetünk javul.  Az izzasztás inkább a hagyományos felhasználáson, tapasztalatokon alapszik. Természetesen javasolt a meleg környezet és az ágyban fekvés is.

Alkalmazható gyógynövények izzasztásra:

 • hársfa – virágzat
 • fekete bodza – virág
 • kamilla – virágzat

Torokfájás, torokgyulladás kezelése

Torokfájáskor a vírusok a nyálkahártya sejtjeit támadják meg, minek hatására elindul a szervezetünk védekezése a vírusok ellen. Az immunsejtek ilyenkor szétrombolják a nyálkahártya sejtjeit, a nyálkahártya begyullad, és fájni kezd.

A torokgyulladás kezelésére fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövények alkalmasak. Fogyaszthatjuk teaként, toroköblögetőként vagy a gyógyszertárban kapható alkoholos cseppek, szirupok formájában.

A gyógynövények mellett illóolaj tartalmú gyógycukorkák, méz és propolisz is fogyasztható torokfájás esetén. A cukrok/méz megváltoztatják az ozmotikus viszonyokat, a gyulladt, duzzadt szövetekből vizet vonnak el, plusz mechanikailag csökkentik a köhögési ingert.

Torokgyulladásra alkalmazható gyógynövények:

 • kakukkfű – virágos hajtás
 • orvosi zsálya – levél
 • kamilla – virágzat
 • lándzsás útifú – levél

Orrdugulás megszüntetése

A vírusok szintúgy károsítják az orrnyálkahártya sejtjeit, mint a garat nyálkahártya sejtjeit. Emiatt nő a hajszálerek áteresztő képessége és ez váladékozással jár. A kezelésre javasolt illóolajok fokozzák a váladék termelést és a csillószőrök működését, így a sűrű váladék fellazul és könnyebben távozik.

Az illóolajokat használhatjuk inhalálóként, fürdővízbe téve, szobában párologtatva vagy masszázsolajba téve. Drogériákban, patikákban beszerezhető illóolaj tartalmú orrcsepp, orrkenőcs is. Az illóolajok segítenek a váladék távozásán, a beteg közérzetén, megkönnyítik a levegővételt. Bár kísérletileg nem csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatot, de mégis légzéskönnyítő hatásuk van.

Alkalmazható gyógynövények:

 • eukaliptusz – illóolaj
 • borsmenta – illóolaj

Köptetés

A köptetés célja a keletkező váladék hígítása, mivel sokkal könnyebb felköhögni a híg váladékot. A gyógynövények mellett az is fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk, az elfogyasztott folyadék mennyisége is segít a váladék hígításában.

Köptetésre alkalmazható gyógynövények:

 • lándzsás útifű – levél
 • kankalin – gyökér
 • szöszös ökörfarkkóró – virágpárta
 • pemetefű – virágos hajtás
 • eukaliptusz – illóolaj
 • ánizs – illóolaj
 • kakukkfű – illóolaj

Köhögéscsillapítás

A köhögés a légutak nyálkahártyájának irritációjával járó ingerlés miatt jön létre. A szervezetünk így próbálja eltávolítani az irritáló tényezőket a légutakból. Megfázáskor a fokozott nyáktermelés váltja ki a köhögést, ilyenkor a köhögés csökkenthető a fent említett köptető hatású növényekkel.

Száraz köhögés estén nyálkahártyát bevonó hatású gyógynövényekkel csökkenthető az irritáció, tea vagy szirup formájában. A nyálkaanyag tartalmú drogokat hideg vizes kivonatolással készítjük el. A nyálkaanyagok bevonó réteget képeznek a nyálkahártyán, ezáltal csillapítják a nyálkahártya kiszáradása és gyulladása miatt kialakuló köhögést.

Köhögési ingert csökkentő gyógynövények:

 • orvosi ziliz – gyökér, levél
 • erdei mályva – virág, levél
 • izlandi zuzmó – szárított zuzmó
 • kamilla – virágzat

Fejfájás, láz csillapítása

A népi gyógyászatban láz csillapítására, fájdalomcsillapításra a fűzfakéregből készült teát fogyasztották. Mára csökkent a fűzfakéreg tea jelentősége a szintetikus fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók megjelenésével. Elővigyázatosságból, lázas gyermek kezelésére nem ajánlja a modern fitoterápia a fűzfakéreg teát.

Aromaterapeuták a levendula illóolajat javasolják láz esetén a gerinc mentén eloszlatva, bőrbe bemasszírozva pár cseppet.

Alkalmazásuk

A fent ismertetett gyógynövények alkalmazása mélyebb ismereteket igényel. A javasolt napi adag és a mellékhatás ismeretének függvényében mérlegeljünk, hogy melyik gyógynövényeket szeretnénk felhasználni öngyógyítás keretén belül. Különösen az illóolajok alkalmazása igényel körültekintést.

Következő bejegyzésemben bővebben kifejtem, hogy hogyan tudjuk alkalmazni az illóolajokat felső légúti megbetegedések kezelésére.

Ajánlott időben beszerezni a tünetek enyhítésére bevált gyógynövényeket, hogy szükség esetén kéznél legyen. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a gyógynövények mellett figyeljünk oda a pihenésre is. Gyógyulásunk érdekében a legfontosabb a pihenés és a meleg környezet.