A csipkebogyó a csipkerózsa (vadrózsa, gyepűrózsa) – Rosa canina L. áltermése. Több népi neve is ismert: gyepűrózsa, csipkefa, csipkerózsa, kutyarózsa, hecserli, hecsedli. Erdőszélek, vágások, száraz tölgyesek, elhanyagolt területek, bozótos helyek növénye.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv a hosszában kettévágott, megtisztított csipkebogyót tartalmazza.

A csipkebogyó hatóanyag tartalma:

 • C-vitamin, B1-B2 vitamin, P-vitamin, polifenolok, karotinoidok, flavonoidok, illóolaj, pektin, szerves savak, cukrok, ásványi anyagok

A csipkebogyó gyógyhatása:

 • vitaminpótló, roboráló, betegségmegelőző

Megfázás megelőzésére általánosan használt természetes szer. Ez a gyógyhatása az, ami sokak számára ismert. Megfázás, fertőzések megelőzésére vitaminpótlóként, roboráló szerként kiváló. (roboráló = a szervezet erőnlétét fokozó). Várandósság és szoptatás alatt is ajánlott roboráló szerként fogyasztani.

A csipkebogyó C-vitamin tartalma a többi hatóanyaggal együtt jelentős. Az egyéb, fent említett vitamin és ásványi anyag tartalma miatt is értékes gyógynövény. Kivonta összességében jobb hasznosulást tesz lehetővé a C-vitamin számára. A vizes kivonata egy hatóanyag-koktél, amelyben a vitaminok mellett, ugyanúgy jelen vannak a flavonoidok, szerves savak, cukrok, ásványi anyagok. A C-vitamin jobb hasznosulása miatt, érdemes inkább csipkebogyót választani a mesterségesen előállított C-vitamin helyett.
Polifenoljai az immunrendszer működését segítik azáltal, hogy antioxidáns hatásúak. Ha a szervezetünkben túlsúlyba kerülnek az oxidatív folyamatok, akkor az immunrendszer működése csökken. Ezeknek a káros folyamatoknak a működését gátolják az antioxidáns anyagok. Sütés-főzés, feldolgozás, hő hatására csökken a polifenolos anyagok mennyisége.

P-vitamin tartalma révén kedvezően hat a hajszálerekre (kapillárosokra). A P-vitamin egy vízben oldódó bioflavonoid, kiegészíti a C-vitamin érfalvédő hatását, illetve bizonyos mértékig gátolják a C-vitamin gyors lebontását. Rozaceás bőr esetén javasolt csipkebogyót fogyasztani.

Langyos vízzel készítjük a teát, 4-6 óra áztatás szükséges.

A népi gyógyászatban fogyasztották még savhiányos emésztési problémák esetén is. Gyomorsavhiányra és ebből adódó panaszokra hatásos, mivel teája savas. Húgyúti panaszok enyhítésére alkalmas. Enyhén hashajtó hatású, emiatt ne vigyük túlzásba a fogyasztását, hacsak nem ez a célunk.

Ellenjavallatok:

A nagy dózisú, hosszú kezelés az arra hajlamos egyéneknél vesekő kialakulását idézheti elő. Hashajtó hatású lehet.

Újdonságok a csipkebogyóról

Több területen is folynak preklinikai kutatások, különböző állatmodelleket használva. Számos tanulmány igazolja, hogy a csipkebogyó nagy farmakológiai potenciállal rendelkezik. Ezen ígéretes hatások:

 • Antimikrobiális hatás
 • Gyulladáscsökkentő hatás
 • Hatása az oszteoartritiszre (ízületi kopás)
 • Fájdalomcsillapító hatás
 • Tumor ellenes hatás
 • Hatása a húgyúti rendszer rendellenességeire
 • Hatása a szorongásra, depresszióra és a memóriára
 • Antidiabetikus hatás
 • Immunmoduláló hatás
 • Hatása a szaporító szervekre
 • Génvédő hatás a mutagén és karcinogén ágensek ellen

Az eredmények teljesen ígéretesek voltak a fent felsoroltakban, viszont ahhoz, hogy gyógyhatású szerként, terápiás céllal fogyaszthassuk a csipkebogyót és kivonatait, további kutatások szükségesek. Éspedig:

 1. humán klinikai tanulmányok szükségesek a csipkebogyó gyógyhatásának alátámasztásához
 2. hosszú távú vizsgálatok szükségesek, hogy kiderüljenek a csipkebogyó kivonatok által előidézett lehetséges mellékhatások, vagy annak hiánya
 3. a pontosabb hatásmechanizmus felderítése lenne szükséges, amivel alátámasztható terápiás célú felhasználása

Addig is, amíg megszületnek ezek a tanulmányok, számtalan formában tudjuk élvezni jótékony hatását a szervezetre, éspedig: tea, lekvár, szörp, bor, tinktúra. Gyakorlatilag alig van mellékhatása és nem toxikus, már emiatt is ígéretes szernek tűnik számos betegség kiegészítő kezelésére.

(A csipkebogyóból eltávolított aszmagtermésből zsírosolajat sajtolnak, mely igen magas kozmetikai értékkel bír, erről következő bejegyzésemben fogok írni.)