„Csábító Egészség” életmódtábor Székelyföldön

2023. 07. 02. – 09.

A tábor a gyógynövények felhasználása, illetve az egészséges életmód témakörére épül, azonban számos más izgalmas látnivalót is belecsempésztünk.

A 8 napos buszos kirándulás programját úgy állítottuk össze, hogy bárki csatlakozhasson, akit lenyűgöz az erdélyi csodálatos környezet, kastélyok, várak, hagyományos készítésű ételek… Így akár a kedvesüket elkísérő férfiaknak is izgalmas lehet a programkínálat.

Szervező partneremmel, korábbi közös munkánk során megtapasztaltuk a daganatellenes szerek fejlesztésének nehézségeit. Már akkor megfogalmazódott mindkettőnkben az a gondolat, hogy a betegségek megelőzésére kellene sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni és másokat is erre ösztönözni.

Az egészséges életmód alappilléreit – mint a mozgás friss levegőn, napfény, minőségi ételek, jó társaság, élmények, házipatika készítés, vegyszermentes bőrápolás – a résztvevők a gyakorlatban tapasztalhatják meg, amely többet nyújt minden tantermi előadásnál.


Rövid programleírás:

Minden reggel 30 perces mozgás: torna, tempós séta vagy futási lehetőség a környéken.

 • 1. nap: Kiutazás Budapestről, elszállásolás Rétyen. Utunk során meglátogatjuk a Tündér-völgyi Agyag kastélyt.
 • 2. nap: A gyógynövényeké a fő szerep: előadás a gyógynövényekről, gyűjtő túra, vadaspark látogatás.
 • 3. nap: Károly király birtoka és a Zalánpataki Falumúzeum meglátogatása, séta a települést határában, és a Vargyas-szoros bejárása.
 • 4. nap: Kencekészítő workshop, esztena látogatás (mint fakultatív program), „népi feredők” meglátogatása.
 • 5. nap: Ellátogatunk Erdély egyik legismertebb és legszebb várkastélyába, a Törcsvári kastélyba (Drakula kastély), innen Felsőmoécs-ra visz utunk tovább, ahol rövid túrázás következik.
 • 6. nap: A vulkánok földjét járjuk be, megcsodálva annak páratlan szépségét, rejtett kincseit. Napos idő esetén lehetőség van gyógyvizes fürdőzésre. Este előadás hallható az epigenetikáról.
 • 7. nap: Hagyományos kenyérsütés és kürtőskalács készítés bemutatása kóstolással. Gelencei piac és a freskókkal díszített templom meglátogatása.
 • 8. nap: Visszautazás Budapestre és a Fogarasi vár meglátogatása.

Részvételi díj: 260.000 forint/fő

Létszám: 20-25 fő.

Megjegyzés: Az időjárás befolyásolhatja program sorrendjének megvalósulását. Esős idő esetén alternatív programok lépnek életbe.


Részletes programleírás

1. nap: Kiutazás

Indulási helyszín és időpont: Budapest, kora reggeli órák.

Tündér-völgyi Agyag kastély meglátogatása

Mintha egy Grimm-meséből lépett volna elő a Castelul de Lut Valea Zanelor, a tündérek völgyének agyagkastélya, amely a romániai Nagyszebentől 50 km-re, egy kis faluban található. Az épületnek messze földről csodájára járnak, de nem csak a mesebeli hangulat az egyetlen, ami különlegessé teszi a mesebeli kastély történetét.  Ökobarát kastély, amely kizárólag természetesen anyagok: agyag, homok, szalma és fa felhasználásával készült. A kastély körüli kert látogatható, fotó készíthető, szuvenírbolt is megtalálható.

Belépő: 15 lej/fő

Érkezés: késő délutáni órákban. Szállás elfoglalása után vacsora.

Szállás: Réty települése, Kovászna megye

A település határában a Rétyi Nyír természetvédelmi terület fekszik, amely igen gazdag állatvilággal, ritka növényekkel rendelkezik. Olyan növényritkaságok is fellelhetőek itt, mint a vidrafű, a tőzegeper, a rovarevő aldrovanda és a fehér tavirózsa. A terület állandó lakói: az őz, szarvas, róka, borz, vadmacska, mezei nyúl, vaddisznó, fácán, mókus, mocsári béka. A friss levegővel telített, zajmentes övezet területén számos kisméretű tó helyezkedik el, a homokbuckák között előtűnve. A közelben terül el a Rétyi-tó, a megye legnagyobb tava, mely kedvelt fürdőző hely.

Az elszállásolás 2-3-4 ágyas szobákban történik, mindegyik szoba saját fürdőszobával rendelkezik.

2. nap: A gyógynövényeké a főszerep

Délelőtt: előadás az alábbi témakörökben

 • a gyógynövények használatáról a múltban, s napjainkban, gyógynövények múltja, jelene, hagyományos felhasználás, modern terápia, kutatási eredmények
 • a növények gyűjtése és szárítása
 • a gyógynövényekből előállatható készítmények: teák, szirupok, alkoholos és olajos kivonatok

Előadó: Kurkó Ibolya, gyógynövényalkalmazási szakmérnök

Délután: gyógynövény felismerő és gyűjtő túra, a növények előkészítése a szárításra. Úti célunk Szacsva, ahol vadaspark is található, a hegyvidéki állatokat tudjuk megfigyelni: őzek, szarvasok, vaddisznók…  Az útvonal 5-6 km, melynek során helyi idegenvezető lesz segítségünkre, mutatja az irányt, a túraútvonalakat.

Este, vacsora után, beszélgetés a gyűjtött növények felhasználásáról, gyógyhatásukról.

3. nap: Kirándulás Erdővidéken

Zalánpatak

Reggeli után az erdőktől övezett Zalánpatakra, Háromszék legeldugottabb települése utazunk, ahol megcsodáljuk Károly király birtokát. Károly király nagy csodálója, tisztelője az erdélyi hagyományoknak, a helyi ősi mesterségek, értékek megmentésén fáradozik évek óta. Zalánpataki birtokán lehetőség nyílik a látogatóknak körbejárni az udvaron, megnézni a király kilátóját, és a tágas ebédlőt.

A település másik ékszere a Zalánpataki Falumúzeum, melynek egy tipikus tornácos, sárral tapasztott székely parasztház ad otthont és a falu múltját mutatja be.

Belépő a múzeumba: 5 lej/fő.

Zalánpatakot nem csupán a király birtoka teszi egyedülállóvá, már maga a település is rendkívül vonzó, egy elő skanzen, a települést határoló táj pedig lenyűgöző. A falu határában elterülő legelőkön teszünk egy rövid sétát, utunk közben gyógynövényeket gyűjtünk. Nyár elején teljes pompájukban látható a mező, az érintetlen táj, megannyi gyógynövénnyel.

Vargyas-szoros bejárása – kb. 3 óra túrázás

Zalánpatak határából a Vargyas-szoros irányába indulunk. Erdővidék északi részén a Rika hegység és Hargita vulkáni plató határán található Székelyföld egyik legjelentősebb karsztvidéke, a Vargyas-szoros. A 4 km hosszú szoros a Hargitán eredő Vargyas patak formálta és formálja a mai napig. A szurdokban 125 nyilvántartott barlang van, ezek közül a legnagyobb Orbán Balázsról elnevezett barlang.

4. nap: Kencekészítő workshop, esztena látogatás, „népi feredők”

Délelőtt: Kencekészítő workshop: – 2 órás interaktív foglalkozás.

A foglalkozás során ismertetésre kerül, hogy milyen gyógynövényeket használjunk bőrápolás céljából, illetve bőrproblémák kezelése. Továbbá választ kapunk arra, hogy miben különböznek a növényi eredetű kozmetikumok az ipari termékektől. Az illóolajok is bemutatásra kerülnek, mint fő kozmetikai hatóanyagok. Közösen készítünk gyógybalzsamot adott problémákra. A résztvevők kinyomtatott formában kézhez kapják a recepteket, és tetszés szerint lehetőségük van választani. Az ott elkészített kencét majd mindenki hazaviheti.

A foglalkozást vezeti: Kurkó Ibolya, gyógynövényalkalmazási szakmérnök

Délután: Esztena látogatás – fakultatív program

Kiváló program a hagyományosan készített tejtermékek (a sajt, juhtúró és egyéb tejtermékek) előállítása iránt érdeklődő kirándulók számára egy székelyföldi esztena meglátogatása. A hagyományos pásztor életmód, a természettel és az állatokkal való szoros együttélés, a hegyi élet szépségei és nehézségei tárulnak a szemünk elé a maguk egyszerű, mindennapi valóságában.

Nyomon követhetjük a különböző sajtok előállításának, a juhtúró készítésének titkaiba. A tej gyors alvasztására alkalmazott ún. „oltó” (sajtenzim) és a “sajttörő” használata, vagy a zsendice szűrése mind a mai napig évszázados hagyományok szerint történik. A látogatás során vendéglátónk bemutatja a hagyományos sajt-, zsendice- és ordakészítés módját, kóstolással egybekötve. A délután további részében „flekkenezés”-re nyílik lehetőség, birkahúsból elkészítve azt. A hegyi legelőkön nevelkedett birka húsa egyedülálló minőségben. Ennek oka, hogy szénával és fűvel takarmányozott állatok, emiatt az omega-3 zsírsav tartalmuk is magasabb. Ráadásul minél magasabban vannak a tengerszint fölött, annál több gyógynövény található meg táplálékukban, ennélfogva sokkal magasabb minőségű lesz a húsuk és tejük, illetve az előállított tejtermékek minősége is.

Népi feredők (Székelypetőfalva) meglátogatása

Az ivókúrák mellett a borvíz felhasználásának sajátos módját jelentik a szabadtéri, úgynevezett „népi feredők”. Igazi székelyföldi kuriózumnak számítanak ezek az évszázados múltra visszatekintő fürdőhelyek, amelyek különösen Csíkban és Háromszékben fordulnak elő nagy számban. A borvízzel feltöltött, fadeszkákkal körbevett medencék általában kisméretűek, néha olyan picik, hogy csak lábáztatás céljára alkalmasak.

5. nap: Brassó helyi piac, Törcsvári kastély (Drakula kastély), Felsőmoécs túrázás

Törcsvári kastély fákkal körülvett dombon áll, Bran falu közelében, Erdély és a Havasalföld közötti ősi határon. A vár I. Lajos magyar király engedélyével, 1377-ben épült a mellette elhaladó, fontos kereskedelmi út ellenőrzésére és a havasalföldi román vajdák betörései ellen. Jelenleg múzeum működik benne. A popkultúra Drakula gróf lakhelyeként tartja számon.

Belépő: 60 lej/fő

Felsőmoécs a Bran kastélytól 10 km-re található és a hegyi tanyák specifikus varázsával várja az ideutazót. Felsőmoécs az ózondús levegőjéről híres, amely por és allergének nélküli és ezért a turisták kedvence. A települést körülvevő fenyvesek nagy mértekben befolyásolják a környék levegőjét. A térség erős vidéki jelleggel bír. Ez a régió egy óriási szabadtéri múzeumnak tekinthető. A túrázás időtartama kb. 4 óra.

Amennyiben lesz rá lehetőség, azaz belefér az időnkbe, meglátogatunk egy helyi piacot Brassóban.

6. nap: Szent Anna-tó, Mohos tőzegláp, Csiszár fürdő, Büdös-barlang – A vulkánok földje

Reggeli után elindultuk a Csomád-hegységbe, a Szent Anna-tó és Mohos-láp megcsodálására.

A Szent Anna-tó Székelyföld egyik legvonzóbb természeti látványossága. A tó Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterének alján képződött, a Hargita-hegység vulkanikus vonulata utolsó, legdélibb tömbjének, a Csomád-hegység két ikerkráterének egyikében. (A másik krátert a Mohos tőzegláp tölti ki.) Vízfelszíne 949-950 méter tengerszint feletti magasságban található.

A Mohos tőzegláp a Hargita hegység vulkanikus vonulata utolsó, legdélibb tömbjének, a Csomád hegység ikerkráterének északi kráterét tölti ki. (A másik kráterben található a Szent Anna-tó). Az 1050 m tengerszint feletti magasságban fekvő tőzegláp Románia egyik legértékesebb botanikai védterülete.

Fürdési lehetőség: a Csiszár-fürdő vizében lehetőség nyílik megmártózni.

1895-ben, a Csoma-hegy lábánál forrásokkal és 7 kiépített fürdőmedencével megalakult Csiszár-fürdő, mely az alapító, Csiszár Dénes után kapta a nevét. Az egykori szeszgyáros egy vadászat után egymaga kutatta fel az itteni borvízforrásokat, és végül tizenhat gyógyforrást talált. A fagerendával bélelt medencék mindegyikét más és más összetételű borvízforrások táplálják.

Hideg, esős idő esetén kihagyjuk a mártózást, és ha belefér az időnkbe, meglátogatjuk a torjai Büdös-barlangot. A Büdös-barlang egy természetes mofetta a Büdös-hegy déli oldalában. A Büdös-barlang nevet a kiáramló jellegzetes szagú kéngázról kapta. Ezek a gázok utóvulkáni működés eredményeként törnek fel még ma is. Sokan „barlangkúra” céljából keresik fel, mivel a kiáramló gáz jótékony hatással van bőrbetegségek enyhítésében, mozgásszervi betegségek enyhítésében, keringési rendellenességek és vérnyomásproblémák kezelésében. Gyalogosan 20-30 perc az út megtétele a barlangig.

Este:

Előadás: Mi az epigenetika? Hogyan befolyásolja őseink és saját életmódunk génjeink működését?

Előadó: Dr. Pénzes Kinga, daganatkutató biológus, a gyógyszertudományok doktora

7 nap: Kenyér és kürtőskalács sütés, gelencei piac és templom meglátogatása

Kenyérsütés – bemutatóval egybekötött kóstolás.

A hagyományos erdélyi kenyér íze a hosszasan érlelt kovásznak és a magas pityóka tartalmának köszönhető. Adalékanyagokat nem tartalmaz, fatüzelésű kemencébe sütik meg.

Gelencei piac és templom meglátogatása

Mialatt sül a kenyér a kemencében, ellátogatunk a közeli piacra, ahol lehetőségünk van helyi minőségi termékeket felkutatni, vásárolni.

A gelencei templom a 13. században épült, a falakon ma is látható freskók teszik egyedülállóvá. A falakon látható ábrázolások, legendás min. 3 különböző korszakban készültek. A freskókon látható ábrázolások: Szent László legendája, a Passió jelenetei, az utolsó ítélet és az alexandriai Szent Katalin legendája. A templom gazdag faberendezésekben, melyeknek sajátossága, hogy több korszak műalkotásaiból tevődnek össze, a késő reneszánsztól a késő barokkig. A várfallal körülvett gótikus templom az egyik legszebb székelyföldi műemlék.

Hagyományos kürtőskalács készítés: – bemutatóval egybekötött kóstolás.

A hagyományos szabadtűzi, parázson forgatott kürtőskalács – magas szénhidráttartalma ellenére – sokak által kedvelt sütemény. Székelyföld jellegzetes süteménye, régebben ünnepi alkalmak során készítették, ma már turisták által is igencsak keresett különlegesség. A Hungarikum Bizottság döntött a kürtőskalács felvételéről a Magyar Értéktárba, 2015-től Hungarikum lett. A bemutató során lehetőség van bekapcsolódni a sütésbe, a forgatásba.

Igény esetén vásárlási lehetőség is lesz, hogy a visszaútra is legyen kürtőskalács, 20 lej/darabáron.

8. nap: Hazautazás

Fogarasi vár meglátogatása

A Fogarasi-havasok északi lábánál, az Olt folyó bal partján fekszik Fogaras ősi városa. A kővár építése már a 14. században elkezdődött, Erdély története folyamán a legnagyobb uradalmat jelentette a fogarasi tartomány. Erdély egyik legbiztonságosabb várának tartották a vizesárokkal körbevett várat.

Ma a várban történeti, néprajzi és szobrászati kiállításokat tekinthetünk meg.

Belépő: 30 lej/fő

Visszaérkezés Budapestre: késő délután.


Részvételi díj: 260.000 forint/fő

Kedvezmény: hozz magaddal valakit és 5 % kedvezményt adunk minden fő után.

A részvételi költség tartalmazza:

 • az utazást autóbusszal, Budapestről oda-vissza (49 fős légkondicionált autóbusszal)
 • utazást a tábor ideje alatt az említett települések között
 • szállást 7 éjszakára
 • a teljes ellátást, reggeli-ebéd-vacsora, helyben készített egészséges alapanyagokból, hagyományos ízvilág és reform konyha ötvözésével, különleges összetevőkkel
 • a programszervezést
 • tudományos igényességű előadásokat
 • gyógynövényismereti- és gyűjtő túrát
 • kencekészítő workshop alapanyagait, oktatást
 • a helyi idegenvezetést
 • kenyérsütés bemutatását kóstolással
 • kürtőskalács készítés bemutatását kóstolással

A részvételi költség nem tartalmazza:

 • a belépőket várakba, kastélyokba, múzeumokba (a megadott belépő árak tájékoztató jellegűek, a helyszínen fizetendő költségek változásáért a szervezők nem tudunk felelősséget vállalni)
 • a fakultatív programot az esztenára – 120 lej/fő
 • biztosítás: utasbiztosítást, egészségbiztosítás, poggyász biztosítás – mindenki egyéni úton rendezi

Előleg:

 • 100.000 forint, mely a április 30.-ig fizetendő (a fennmaradó költség induláskor a buszon rendezendő)

Jelentkezési határidő: április 15.

A helyek az előleg beérkezésének sorrendjében lesznek feltöltve.

A foglalás az indulást megelőző 1 hónapban már nem mondható le, viszont a részvétel átruházható más személyre.

A fent megadott 260.000 forint/fő ár abban az estben érvényes, ha 25 fő összegyűl. 20 fő esetén 25.000 forint felár fizetendő buszköltségként.


Megjegyzés:

A szervezők minden esetben maximálisan a programban leírtakat igyekeznek megvalósítani, viszont fenntartják a változtatás jogát abban az esetben, ha az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé annak teljesítését.

Esős idő esetén alternatív programok beiktatása, pl. Kálnoky kastély, Peles kastély, Mikes kastély, Gábor Áron szülőháza, Kőrösi Csoma Sándor emlékház… meglátogatása.

Jelentkezni az alábbi gombra kattintva lehet:


Életmódtábor kérdőív:

Mondd el véleményed, segíts nekünk abban, hogy milyen jellegű táborban vennél részt szívesen. A kérdőív IDE kattintva jelenik meg.

Gyógynövénytábor, gyógynövénytúra