Lehet, hogy a nyári kánikulában te sem szívesen töltöttél sok időt kint a természetben, azonban most a kellemes őszi időszak folyamán szívesen kimennél sétálni a zölbe. Érdemes nyitott szemmel járni, felkutatni a gyógynövény lelőhelyeket és begyűjteni egy kis mennyiséget télire. Gyógynövény felhasználóknak ilyenkor számos kincset rejteget a mező (de akár a kertünk is).

Összeírtam milyen gyógynövényeket találunk meg vadon, még most is szeptemberben. Valójában ennél több gyógynövény gyűjthető szeptember során. Most csak azokat mutatom be, amelyek nyáron is begyűjthettünk volna, de még mindig lehet, mert szeptemberben is találni még. A lista azoknak is hasznos lehet, akik már részt vettek a Vadon termő gyógynövények tanfolyamon, így nem kell átlapozniuk a jegyzetet.

Az összeállításnál az is szempont volt, hogy azok a növények, amelyeknek a levelét és virágos hajtását gyűjtjük, egy listára kerüljenek. Az tipikusan őszi gyógynövényeket, amelyeknek a termését, magvait, gyökerét gyűjtjük, azokat egy későbbi bejegyzésben ismertetem.

A blogbejegyzés terjedelme miatt nem tudok részletesen kitérni a növény ismertetésére, itt pár információt osztok meg a gyűjtésre vonatkozóan: a gyűjteni kívánt növényi rész, virágzási idő, gyűjtési idő megadása, fontosabb tudnivalók a gyűjtés, szárítás körülményeiről.

Aranyvessző fajok – Solidago sp.

Virágzó hajtását gyűjtjük. Júliustól-szeptemberig virágzik.

Gyűjtés során ne várjuk meg a teljes virágzás idejét. Sárgabimbós stádiumban gyűjtjük herbáját, mivel utánnyílik! A szárítóban kinyílik a virág, ill. ha már ki volt nyílva, akkor beérik a kaszattermés, szőrös lesz.

Max. 40 cm-es szárral vágjuk le. Lehet metszőollóval vagy kaszával. Árnyékos helyen javasolt szárítani.

Erdei mályva – Malva sylvestris L.

Virágát és levelét használja a gyógyászat.

Virágzási ideje: május – október. A leveleket és a virágokat meleg napos időben gyűjtik. A levelek a virágzás után is szedhetők. A virágokat kosarakba szükséges rakni, lazán, hogy ne törjenek össze a saját súlyuk alatt. Vékony rétegben, árnyékban kell szárítani.

Kis ezerjófű – Centaurium erythraea Rafn.

Virágos hajtását vagy hajtásvégeit használjuk fel. Virágzási ideje: július- szeptember.

Teljes virágzásban, napos időben gyűjthető. Az egész növényt levágjuk a föld felett kb. 40 cm-re, amikor a levelek friss zöldek és a virágok fénylő rózsaszínűek. Szárítás: árnyékos, levegős helyen, vékony rétegben.

Komló – Humulus lupulus L.

Drogja a „komlótoboz”, a nőivarú egyedek füzérvirágzata.

A tobozszerű virágokat zöldessárga állapotban gyűjtjük. Augusztusban – szeptemberben gyűjthető. Szárítható vékonyan papírra szétterítve vagy mesterségesen 40-50 °C-on. Fontos a gyors szárítás, mivel így a hatóanyag tartalom károsodás kisebb. A megszárított tobozokat bálákba préselik, hogy ezzel késleltessék a hatóanyag oxidációját. A megbarnult drog értéktelen, nem használható fel gyógyteaként.

Közönséges párlófű – Agrimonia eupatoria L.

A gyógyászatban virágos hajtását használják fel.

A növény el nem fásodott föld feletti részét gyűjtjük, a virágzás kezdetén. Júniustól késő őszig virágzik. Árnyékban szárítható.

Közönséges vasfű – Verbena officinalis L.

A teljes virágzáskor gyűjtött föld feletti részét, a herbát alkalmazzák.

Virágzási idő: július – szeptember, de még októberben is. Nehéz megállapítani, hogy mikor van virágzásban. Elhúzódó virágzás jellemzi. Olyan állapotban is előfordul, amikor alul már termés, fent még virág van.

Teljes virágzásban, napos időben gyűjtjük. A felső 40 cm-es hajtást vágjuk le. Szennyezéstől mentes területeket válasszunk. Szárítás: árnyékos szellős helyen vékony rétegben vagy 35-45 °C-on szárítóban.

Lándzsás útifű – Plantago lanceolata L.

Kifejlett, ép, egészséges leveleithasználjuk gyógyászati célra.

Májustól októberig gyűjthető. Jól fejlett leveleit szedjük le, évente 3-4 alkalommal. Szárítható árnyékban vagy mesterségesen 40-50 °C-on, vékony rétegbe kiterítve, hogy a levelek ne barnuljanak meg.

Libapimpó – Potentilla anserina L.

Gyógyászati célra virágos hajtását használjuk fel. Virágzási ideje: május – szeptember.

Virágzás kezdetén gyűjthető. Szárítható árnyékban vagy 50-60 °C-on. Arra figyelni kell, hogy ne szennyezett nedves területen gyűjtsük (pl. libaúsztatók), illetve szárítás előtt mosni szükséges a bakteriális fertőzés miatt.

Madárkeserűfű – Polygonum aviculare L.

gyógyászati célra föld feletti részét, virágos hajtását használjuk. Virágzási ideje: június – október.

Herbáját virágzás idején gyűjtjük. Árnyékban vagy 40 °C-on szárítható.

Mezei cickafark – Achillea collina Mill.

Virágzata és virágos hajtása is gyűjthető. Virágzási ideje: júniustól késő őszig.

Virágait és hajtásait a teljes virágzási szakban gyűjtjük. A gyűjtés során bőrirritáció előfordulhat az érzékeny személyeknél. Árnyékos helyen vagy szárítóban max. 40 °C-on szárítható.

Mezei katáng – Cichorium intybus L.

Virágos hajtása (herba) a drog. Virágzási ideje: június – szeptember.

A hajtást virágzáskor gyűjtjük. A herba annál értékesebb minél több levelet és virágot tartalmaz, minél kevesebb vastag szárrész legyen benne. Árnyékban szárítható. A szárítás vége felé ne nagyon forgassuk, vagy csak nagyon óvatosan, mert a levelek könnyen letöredeznek a hajtásról.

Mezei zsurló – Equisetum arvense L.

Meddő, zöld szárat (hajtás) használjuk gyógyászati célra.

Csak a meddő, zöld szár gyűjthető. Szárítható árnyékban vagy 40 °C-on. A száraz drog halványzöld színű, szagtalan, enyhén sós ízű. Fénytől és nedvességtől védve tároljuk.

Érdemes szántóföldeken gyűjteni, ahol gyomnövényként tömegesen jelenik meg, ezáltal az összetévesztése a mocsári zsurlóval kevésbé valószínű.

Nagy csalán – Urtica dioica L.

Levelét, herbáját és gyökerét is használjuk a gyógyászatban.

A levél és herba tavasztól őszig gyűjthető. Kesztyűt javasolt viselni, hogy védjen a szőrök csípése ellen.

Ha herba drogot szeretnénk, akkor 30-40 cm-es hajtásokat vágjunk le. Ha csak levéldrogot akarunk, akkor fosztás javasolt. A levél alulról fölfelé húzással lefosztható egy drótspirállal. Javasolt még a frissen levágott hajtásokról lefosztani a levelet, mert a szárított hajtásról nehezebb. Árnyékban szükséges szárítani, mert tűző napon a klorofill elbomlik, nem lesz szép zöld a drog. Jól szellőző helyen gyakran kell forgatni vagy mesterséges szárítóban 50-60 °C-on is szárítható.

Orvosi somkóró – Melilotus officinalis (L.) Pall.

A leveles, virágos hajtásait használjuk fel. Virágzási ideje: május – október.

A leveles hajtásokat a legalsó virágok nyílásakor gyűjtik. A vastagabb, levél nélküli szárrészek értéktelenek gyógyászati szempontból. Árnyékos helyen vagy 35 °C-on szárítható.

Pongyola pitypang – Taraxacum officinale

A föld feletti részét (herba) és gyökeréthasznosítja a gyógyászat.

A levél és herba tavasztól szeptemberig gyűjthető. A gyökértörzs felett késsel levágják, a sárga, beteg leveleket és a tőkocsányokat kiválogatják.

Réti palástfű – Alchemilla vulgaris

A virágzáskor gyűjtött föld feletti részét használjuk. Virágzási idő: június – szeptember.

A föld feletti részeket virágzás idején gyűjtjük. A virág jelenléte nem föltétlen szükséges a drog előállításhoz. Az is megfelelő, ha csak a leveleket tartalmazza. Lassan szárad, jól szellőző hely szükséges.

Vérrehulló fecskefű – Chelidonium majus L.

A föld feletti részét (herba) gyűjthetjük ősszel is. Virágzási ideje: május – szeptember (fagyokig is).

A föld feletti rész virágzás kezdetén gyűjthető, sarlóval vágjuk le a felső 20-30 cm-t, vastag szárrészek nélkül.

Mivel a növény mérgező, gyűjtéskor a gyűjtők orrát, száját nedves kendővel kell elkötni, kesztyűt és védőszemüveget kell viselni. Ugyancsak szárítás, csomagolás, feldolgozás során is. A növény pora irritálja a szájnyálkahártyát, orrnyálkahártyát, a szemet. Ha huzamosabb ideig belélegezzük, akkor akár vesegyulladást is okozhat.

Szárítás és tárolás során el kell különíteni más drogoktól.

Következő bejegyzésemet, melyben azokat az őszi gyógynövények gyűjtési módját ismertetem, amelyeknek a termését, magvait, gyökerét gyűjtjük, ITT olvashatod.