Népi név: csengőfű, csengőlinka, lyukaslevelűfű, Szent Antal virága.

Latin név: Hypericum perforatum L.

Már a középkorban is alkalmazták nyugtalanság estén, hangulatkiegyenlítő hatása miatt. Jelenleg egyike a vadon termő, legnagyobb mértékben gyűjtött fajoknak. Magyarországon 8 féle orbáncfű él, van köztük védett faj is. Gyógyászati célból csak a Hypericum perforatum használható.

Felhasznált növényi rész és hatóanyagok

Gyógyászati célra herbáját használják (virágzáskor gyűjtött, egész vagy aprított, szárított virágos hajtás). Az orbáncfű olaj készítéséhez friss virágokat használjunk. Virágzási ideje június-szeptember.

Hatóanyagai: hipericin, hiperforin, cseranyagok, flavonoidok.

Élettani hatása

  • antidepresszáns
  • gyomorfekély elleni,
  • antibakteriális, antivirális,
  • bőrregeneráló, hámosító, sebgyógyító,
  • gyulladáscsökkentő (külsőleg, ill. kiválasztó rendszer gyulladásos folyamataira)

Klinikai tesztekben a legtöbbet vizsgált gyógynövény. Hatásmechanizmusa és hatáserőssége a szintetikus antidepresszánsokhoz hasonló, rövid és hosszabb távú alkalmazáskor is.

Az orbáncfű olajos kivonata (macerátum) gyulladáscsökkentő hatású, kozmetikai, bőrgyógyászati készítmények alapanyaga. Bizonyítottan alkalmazható kisebb bőrsérülések, égések, napégés gyógyítására.

Adagolás

Javasolt napi adag: 2-4 g drog. Teája fogyasztásakor 4-6 hét szükséges depresszió kezelésére.

A kivonatából készült, gyógyszertárban kapható tabletták fogyasztásakor már 1-2 hét után jelentkeznek a kedvező hatások.

Az egyik legnagyobb mértékben kutatott gyógynövény, ennek következtében a mellékhatásokról is több információ áll rendelkezésünkre. Fontos ismerni ezen mellékhatásokat a biztonságos alkalmazás tekintetében.

Amire figyeljünk alkalmazása során

Régóta ismert mellékhatása a fotoszenzibilis reakció. Fehér bőrű személyeknél a terápia alatt a napozás és szolárium hatására bőrpír, viszketés, kiütés jelentkezhet.

Más antidepresszánssal nem szedhető együtt, egyes gyógyszerek hatását pedig gyengíti. Kölcsönhatás és együtthatás miatt, az orbáncfű készítmények fogyasztása előtt kérjük ki orvos, gyógyszerész tanácsát.

Nem javasolt 12 év alatti gyerekeknek, várandós és szoptatós anyáknak. 12-16 év között orvosi javallatra fogyasztható.