A Fájdalomcsillapító gyógykozmetikumok tanfolyam egyik főszereplője a hegyi árnika – Arnica montana. A tanfolyamon árnika krémet is készítünk.

A hegyi árnika Európa magas hegységeiben előforduló, vadon termő gyógynövény. Magyarországon ritkán fordul elő. Védett növény! Csak nagyon savanyú talajokon található meg. Mindemellett nehezen termeszthető, ezért próbálják más Észak-Amerikából származó fajokkal helyettesíteni.

A hegyi árnika felhasznált része

Virágzatát, virágzó hajtását és gyöktörzsét használják a gyógyászatban. Virága sárga vagy narancssárga, virágzási ideje július-augusztus. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a virágdrogja hivatalos, illetve a virágból előállított árnika tinktúra.

A hegyi árnika hatóanyagai

Főbb összetevők: szeszkviterpén lakton (helenalin), flavonoidok, illoolaj (azulén, timol), arnicin keserűanyag, nyálkaanyag. A hatásért felelős vegyületnek a helenalint és származékait tartják, de aktivitásáért ugyanúgy illóolaj- és flavonoidtartalma is hozzájárul.

A hegyi árnika gyógyászati felhasználása

Hagyományosan

Belsőleg és külsőleg egyaránt felhasználták.

Belsőleg keringési panaszok kezelésére alkalmazták. Fokozza a szív munkáját, javítja a koronáriakeringést (szívizom saját keringési rendszere) és csökkenti a perifériás ellenállást. Keringési panaszok esetén javasolt fogyasztani.

Külsőleg zúzódásos sérülések kezelésében évszázados tapasztalat támasztja alá. A virág alkoholos és olajos kivonatát hagyományosan sebek, zúzódások gyógyítására használták. Kivonata sebgyógyító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Javítja a kezelt terület vérellátását. Gyulladáscsökkentő, hámképződést elősegítő hatása miatt alkalmas sebek, kelések, rovarcsípések kezelésére.

Vizsgálatok alapján

Hatásosságát ma már preklinikai vizsgálatok, humán bizonyítékok is alátámasztják. Kísérletekben az árnika kivonat ödémacsökkentő, gyulladásgátló és antimikróbás hatását írták le. Vizsgálatok alapján csökkentette az izomfájdalmat és a vénás elégtelenség tüneteit.

A modern fitoterápiában

Az árnika külsőleg felhasználható vizes kivonat (tea), alkoholos kivonat (tinktúra) és olajos kivonat (macerátum) formájában.

Az alábbiakra alkalmazhatjuk:

 • reumás panaszok enyhítésére
 • műtét utáni fájdalom csökkentésére
 • sportsérülések enyhítésére, mint például a zúzódás, vérömleny, ödéma
 • sérülés okozta izomfájdalom csökkentésére
 • vénás elégtelenség, visszér, seprűvéna kezelésére
 • véraláfutások kezelésére
 • sebgyógyítás elősegítésére (csak a hámképződési szakaszban, a friss sérülésekre nem)
 • rovarcsípésekre

Csak ép bőrfelületen szabad alkalmazni! Nem javasolt a szem és száj környékének kezelése!

Belsőleges fogyasztva:

 • keringési panaszok kezelésére (kombinációs készítmények alkotójaként kerül forgalomba!)

Belsőleg alkalmazva pontos adagolására figyelni kell, könnyen túladagolható, szapora szívverést,
légszomjat okozhat.

Javallatok, adagolás

Külsőleg használható:

 • 2 g virágdrog felhasználásával készült vizes kivonat – borogatásként
 • a tinktúra felhasználásával készült krém, kenőcs, gél
 • 3-10-szeresére hígított tinktúra is alkalmazható, bár így sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy mellékhatások alakulnak ki.

Előírásszerű használata külsőleg biztonságosnak tekinthető.

Belsőleg:

 • nem javasolt teaként fogyasztani önmagában!

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok

Az árnika gyakran vált ki allergiás reakciót bőrön. Hosszú ideig tartó kezelés esetén a bőr károsodhat, ödémás bőrgyulladás alakulhat ki.

Belsőleg fogyasztva a mérgezés tünetei között említhető: fejfájás, szabálytalan szívverés, légzési nehézségek, hasi fájdalom.