Iszonyú kellemetlen tud lenni a rovarcsípés, fájdalmas lesz az adott terület, később jelentkezik a viszkető érzés, a helye felduzzad, amit nehéz nem elkaparni. Nézzük, mit tehetünk ellene?

Tartsuk távol őket

Először is a legjobb, ha távol tartjuk magunktól a rovarokat. Erre a célra több növény illóolaja is jó. Erős illatukkal távol tartják a rovarokat.

Szúnyogok ellen: levendula-, cédrus-, szegfűszeg-, citromfű-, citrom-, citromos eukaliptusz illóolaj

Kullancsok ellen: geránium-, szegfűszeg-, cédrus-, teafa illóolaj

A fenti illóolajokkal megelőzhetjük a rovarcsípéseket. Otthon mi magunk is elkészíthetünk ilyen riasztó szereket: testpermetet vagy olajkeveréket. Testpermet készítésekor gyógyszertári alkohollal hígítjuk az illóolajokat, és szórófejes üvegbe öntjük. Olajkeverék estén valamilyen növényi olajat használunk vivőanyagnak, pl. jojobaolaj.

Ha mégis megcsípnek…

Ha mégis megcsípnek, az illóolajok szintén segítségünkre lehetnek a gyulladás és a viszketés csökkentésében. De ugyanígy más praktikák is bevethetőek:

A csípés helyét először fertőtleníteni kell, majd jeges vagy hideg vizes borogatást helyezni rá.

  • a méhek és hangyák csípése savas kémhatású, ezeket szódabikarbónával vagy szappanos vízzel semlegesíthetjük
  • a darazsak csípése lúgos kémhatású, ezt ecettel vagy citromlével lehet semlegesíteni
  • pókcsípés esetén jégkockát tegyünk a csípés helyére

A következő növények illóolajai alkalmasak gyulladás és viszketés csökkentésére: borsmenta, teafa, eukaliptusz, pálmarózsa, levendula.

A levendula illóolaj rá is cseppenthető direktben a csípésre, többször ismételve. Viszont a többi illóolajat mindig hígítva alkalmazzuk.

Balzsam csípésekre

Én méhviasz tartalmú balzsamot szoktam készíteni. Miután összeolvasztom a méhviaszt a zsírosolajokkal/vajakkal, hozzáadom a fenti illóolajokat, összekeverem spatulával, és tégelyekbe öntöm. A balzsam nagyon jól kifejti hatását. A méhviasz bevonja a felületet, véd a külső irritációtól is, az illóolajok pedig csökkentik a viszketést és eltüntetik a duzzanatot, a bőrpírt.

Balzsam recept:

  • 15 g mandulaolaj (lehet más olaj is)
  •  6 g méhviasz
  • 10 g sheavaj

összeolvasztjuk vízfürdőn, majd mehet bele az illóolaj

  • 4 csepp borsmenta
  • 4 csepp teafa
  • 8 csepp orvosi levendula