Fekete nadálytő – Symphytum officinale

A fekete nadálytő a népi gyógyászat egyik legismertebb gyógynövénye. Nedves területeken fordul elő, bíbor vagy rózsaszín virágú növény. Kaszálók, patakok, árkok, mocsárrétek gyakori növénye. Vadon is sűrűn fordul elő, de az ipari felhasználáshoz termesztésbe vonják.

Felhasznált növényi rész

A gyógyászatban elsősorban a fekete nadálytő gyökerét használják, ritkán levelét és virágos hajtását is. Gyökerét ősszel vagy tavasszal gyűjtik, mert ekkor a legnagyobb a hatóanyag tartalma.

Főbb hatóanyagok

A fekete nadálytő főbb hatóanyagai az allantoin, cserzőanyagok, triterpének, nyálkaanyagok, rozmaringsav, aszparagin.

Népgyógyászati felhasználás

A népi gyógyászat csonttörések, zúzódások, ficamok kezelésére használta. Az ókorban a csatában szerzett sebeket, töréseket a gyökér pépszerű masszájával kezelték. A megkeményedő massza védelmet nyújtott a sebnek és gyorsította a gyógyulást. Népies megnevezése a „forrasztófű” is erre utal, a törések kezelésére.

Ugyanígy a fájdalmakra, zúzódásokra, ficamokra is használták a pépes borogatásokat, de akár levélborításokat is. Pépes borogatás készítéséhez megreszelték a gyökerét, majd megfőzték vízben vagy tejben. A főzetbe vászonkendőt mártottak, ami átitatódott a gyökér oldatával. Ezzel a kendővel kötötték be a fájdalmas testrészt vagy a helyretett és rögzített törött testrészt.

A hagyományos felhasználási módja között ma is gyakori a friss levelek, gyökerek használata összezúzva borogatásként, pakolásként. Ugyanígy a tömény főzet is alkalmazható borogatásként.

Régen belsőleg is széles körben alkalmazták. Ma már nem javasolt teaként fogyasztani májkárosító hatása miatt.

Preklinikai vizsgálatok, humán bizonyítékok

Az ESCOP Monográfiában összefoglalt tanulmányok szerint, a feketenadálytő készítményel végzett vizsgálatok csökkentették az ödémát és a fájdalmat a sérült boka területen a placebóhoz képest.

Hátizom fájdalom csökkentő hatását is dokumentálták, a fájdalomcsökkenés mellett csökkent a mozgáskorlátozottság és javult az életminőség.

Akut hátfájás esetén már 5 nap alatt jelentősen csökkent a fájdalom intenzitása a kontroll csoporthoz képest.

A reggeli merevség érzete a korábbi 20 percről 2 percre csökkent a pácienseknél.

Boka ficam kezelésében a fekete nadálytő krém hatása megegyezik a diklofenák gél hatásával (napi 4x, 7 napon keresztül).

Az ízületi kopás okozta könyökfájdalom esetén csökken a fájdalom pihenéskor és mogzáskor is, javult a könyök mozgékonysága és az betegek életminősége.

Gyerekeknél (3-12 év) is vizsgálták zúzódások, ficamok kezelésére és az esetek felében hatásosnak ítélték meg, a csökkent mozgásfunkció és az általános kondíciójuk jelentősen javult.

Modern felhasználás

A fekete nadálytő ma elsősorban sérülések következtében keletkező véraláfutások, nehezen gyógyuló sebek kezelésére kerül felhasználásra. Véraláfutások kezelésére a növényi szerek közül kiemelkedően hatásos.

Többnyire kivonat vagy allantoint (fő hatóanyaga) tartalmazó készítmények formájában találkozhatunk vele. Allantoin és rozmaringsav tartalma miatt könyökhajlat, térdhajlat és hátfájdalmak enyhítésére alkalmas, hatása klinikai vizsgálatokban igazolt.

Javallatok, adagolás

A fekete nadálytő kivonatát használják fel külsőlegesen, kenőcsökben vagy bármilyen más készítményben 5-10%-os koncentrációban (50% etanol, 2:7 arányban). A vizsgálatokban az alanyok napi 2-3 alkalommal használták a készítményeket, átlagosan 11 napig.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok

Pirrolizidin-alkaloid tartalma, illetve májkárosító hatása miatt belsőleg nem használható.

Külsőleg alkalmazva, egy 1318 főből álló klinikai tanulmányban, az esetek nagy részében nem tapasztaltak mellékhatásokat. A leggyakrabban tapasztalt mellékhatások, mint a bőrpír, ekcéma, helyi viszketés, enyhe és mérsékelt súlyosságú volt. Külsőleg 1-2 hónapnál tovább nem ajánlott használni, a kezelés után szünetet kell tartani.

Ha úgy gondolod érdekes lehet ez a bejegyzés mások számára is, kérlek oszd meg a tartalmat vagy ajánld neki az oldalt.

Ha szeretnél többet tanulni a fájdalomcsillapító gyógynövényekről, akkor nézd meg miről szól a Fájdalomcsillapító gyógynövények – online kurzus.

Ha szeretnéd megtanulni hogyan készíthetsz saját gyógyhatású kozmetikumokat otthon, akkor jelentkezz a Fájdalomcsillapító gyógykozmetikumok tanfolyamra.