Fekete nadálytő – Symphytum officinale

A fekete nadálytő a népi gyógyászat egyik legismertebb gyógynövénye. Nedves területeken fordul elő, bíbor vagy rózsaszín virágú növény. Kaszálók, patakok, árkok, mocsárrétek gyakori növénye. Vadon is sűrűn fordul elő, de az ipari felhasználáshoz termesztésbe vonják.

Felhasznált növényi rész

A gyógyászatban elsősorban a fekete nadálytő gyökerét használják, ritkán levelét és virágos hajtását is. Gyökerét ősszel vagy tavasszal gyűjtik, mert ekkor a legnagyobb a hatóanyag tartalma.

Főbb hatóanyagok

A fekete nadálytő főbb hatóanyagai az allantoin, cserzőanyagok, triterpének, nyálkaanyagok, rozmaringsav, aszparagin.

Népgyógyászati felhasználás

A népi gyógyászat csonttörések, zúzódások, ficamok kezelésére használta. Az ókorban a csatában szerzett sebeket, töréseket a gyökér pépszerű masszájával kezelték. A megkeményedő massza védelmet nyújtott a sebnek és gyorsította a gyógyulást. Népies megnevezése a „forrasztófű” is erre utal, a törések kezelésére.

Ugyanígy a fájdalmakra, zúzódásokra, ficamokra is használták a pépes borogatásokat, de akár levélborításokat is. Pépes borogatás készítéséhez megreszelték a gyökerét, majd megfőzték vízben vagy tejben. A főzetbe vászonkendőt mártottak, ami átitatódott a gyökér oldatával. Ezzel a kendővel kötötték be a fájdalmas testrészt vagy a helyretett és rögzített törött testrészt.

A hagyományos felhasználási módja között ma is gyakori a friss levelek, gyökerek használata összezúzva borogatásként, pakolásként. Ugyanígy a tömény főzet is alkalmazható borogatásként.

Régen belsőleg is széles körben alkalmazták. Ma már nem javasolt teaként fogyasztani májkárosító hatása miatt.

Preklinikai vizsgálatok, humán bizonyítékok

A feketenadálytő krémmel végzett vizsgálatok csökkentették az ödémát és a fájdalmat a sérült területen a placebóhoz képest. Az alkalmazott dózis és a hatáserősség közti összefüggést is igazolták.

Hátizom fájdalom csökkentő hatását is dokumentálták, a fájdalomcsökkenés mellett csökkent a mozgáskorlátozottság és javult az életminőség.

Könyökrándulás kezelésében a fekete nadálytő krém hatása megegyezik a diklofenák tartalmú kémek hatásával.

Modern felhasználás

A fekete nadálytő ma elsősorban sérülések következtében keletkező véraláfutások, nehezen gyógyuló sebek kezelésére kerül felhasználásra. Véraláfutások kezelésére a növényi szerek közül kiemelkedően hatásos.

Többnyire kivonat vagy allantoint (fő hatóanyaga) tartalmazó készítmények formájában találkozhatunk vele.

Allantoin és rozmaringsav tartalma miatt könyökhajlat, térdhajlat és hátfájdalmak enyhítésére alkalmas, hatása klinikai vizsgálatokban igazolt.

Javallatok, adagolás

A fekete nadálytő kivonatát használják fel külsőlegesen, kenőcsökben vagy bármilyen más készítményben 5-20%-os koncentrációban.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok

Pirrolizidin-alkaloid tartalma, illetve májkárosító hatása miatt belsőleg nem használható.

Külsőleg 1-2 hónapnál tovább nem ajánlott használni, a kezelés után szünetet kell tartani.

Ha úgy gondolod érdekes lehet ez a bejegyzés mások számára is, kérlek oszd meg a tartalmat vagy ajánld neki az oldalt.

Ha szeretnél többet tanulni a fájdalomcsillapító gyógynövényekről, akkor nézd meg miről szól a Fájdalomcsillapító gyógynövények – online kurzus.

Ha szeretnéd megtanulni hogyan készíthetsz saját gyógyhatású kozmetikumokat otthon, akkor jelentkezz a Fájdalomcsillapító gyógykozmetikumok tanfolyamra.