A fűzfakéreg vizsgálatok alapján hatásos láz, fejfájás, reumatikus fájdalmak és ízületi fájdalmak csillapítására. Továbbá jelentős kozmetikai alapanyag.

Felhasznált növényi rész

A fehér fűzfa felhasznált része a kéreg, melyet a vesszőkről, fiatal ágakról nyernek. Szárított, darabolt formában kerül forgalomba.

Hatóanyagai: fenol-glikozidok (szalicin), aromás aldehidek és savak, szalicil-alkohol, flavonoid-glikozidok, tanninok.

Hagyományos felhasználás

Hagyományosan a népi gyógyászatban láz csillapítására, fajdalom csökkentésre, reuma és egyéb mozgásszervi panaszok kezelésére használták.

Vizsgálatok – fájdalomcsillapító hatásának bizonyítása

Humán vizsgálatokban ízületi porckopás, egyéb krónikus ízületi fajdalom, és hátfájás estén jelentősen csökkent a fájdalomérzet. A fűzfakéreg kivonatának hatása hasonló, mint a szintetikus szereké. Mellékhatás csak kevés esetben volt megfigyelhető.

A vizsgálatok alapján hatásos láz, fejfájás, ízületi fájdalmak csillapítására. Külsőleg fagyott testrészek kezelésére használható.

A fűzfakéreg önmagában, de teakeverékek és gyógyfürdő készítéséhez is felhasználható. Reumaellenes teakeverékek, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények alkotórésze.

Bőrgyógyászati felhasználása

A kozmetikai ipar különböző készítmények alapanyagaként használja, gyulladáscsökkentő, bőrkondicionáló, bőrnyugtató, pórusösszehúzó, hámlasztó és ránccsökkentő hatása miatt. Ekcéma kezelésére szánt készítményekben is felhasználják.

A fűzfakéreg alkalmazási módja

A fűzfakéreg önmagában, de teakeverékek és gyógyfürdő készítéséhez is felhasználható. Reumaellenes teakeverékek, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények alkotórésze.

Mára a tea veszített jelentőségéből, inkább standardizált készítmények formájában javasolt fogyasztani.

Amennyiben kérgéből kívánunk teát készíteni úgy a javasolt napi adag 6-12 g levél. Kétféleképpen készíthetjük el teáját: 5 perc forralás vagy 8 óra hideg vízben áztatás.

Amire figyeljünk

Ritkán gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat. Aszpirinre érzékenyeknek tilos alkalmazni. Továbbá nem ajánlott más szalicilát- vagy nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményekkel együtt adni. Fogyasztása nem javasolt asztmásoknak, cukorbetegeknek, köszvényeseknek, máj és vesebetegeknek, illetve fekélyes betegség esetén. Várandósság és szoptatás alatt csak orvosi javallatra. Elővigyázatosságból lázas gyermek kezelésére nem ajánlott.