Nyáron az erdők, mezők, rétek ontják a gyógynövényeket. Túrázók, természetjárók saját magunk is számos növényt begyűjthetnek önellátásra, amennyiben ismerik a vadon termő növényeket. A szakszerű gyógynövény gyűjtéshez szeretnék egy rövid útmutatót adni.

Hogy megfelelő minőségű drogot kapjunk és a természetet se károsítsuk, a gyógynövények gyűjtésénél az alábbi általános szempontokat vegyük figyelembe:

1. A növény pontos ismerete

Gyógynövény gyűjtés során a legfontosabb szempont, hogy a gyűjtő képes legyen azonosítani az értékes növényeket, elkülöníteni a hozzá hasonló, de más felhasználású, esetleg az emberi szervezetre káros anyagokat tartalmazó növényektől. Botanikai, pontos morfológiai ismeretek szükségesek.

2. Erős hatású fajok ismerete

Otthoni felhasználás céljára nem gyűjtünk erős hatású fajokat, csak gyógyszeripari alapanyagnak.

3. Védett, veszélyeztetett fajok ismerete

Kis mennyiségben, adott időben, a környezetvédelmi hatóság engedélyével gyűjthető. Fontos biztosítani a növény hosszú távú fennmaradását elegendő növényegyed és szaporítóanyag meghagyásával.

4. Gyűjteni kívánt növényi rész

A gyűjteni kívánt növényfaj felismerése mellett fontos tudni, hogy a növény mely része tartalmazza legnagyobb mértékben a hatóanyagot, mely része szolgáltatja a drogot.

5. Élőhely ismerete

Az előfordulási hely közrejátszik a minőség alakulásában, érdemes felkutatni a tömeges lelőhelyeket.

6. Gyűjtési mód

Fontos, hogy kíméletesen válasszuk le a kívánt növényi részt, ne okozzuk a növény teljes pusztulását.

7. Gyűjtési idő

A biológiai és technológiai érettség idején gyűjtsünk, mikor a legnagyobb a hatóanyag-tartalom.

  • Virág: kevés kivétellel kinyílt állapotban, de van, hogy félig kinyílt állapotban
  • Levél: fejlett állapotban, a még ép, egészséges, betegségektől és kártevőktől mentes levél gyűjthető.
  • Hajtás: mikor a virágaik üdén nyílnak, virágzás kezdetén.
  • Gyökér: általában ősztől tavaszig, nyugalmi időszakban.
  • Termés: általában éretten, kocsány nélkül.

8. Segédeszköz használata

Gyógynövények gyűjtéséhez használjunk eszközöket: metszőolló, ágvágó olló, kés, ásó, sarló, kasza, kesztyű, kamillafésű, ponyva. A megfelelő eszközök alkalmazása javítja a drog minőségét.

9. Tároló eszközök megválasztása

A különböző növényi részeket más-más tárolóeszközbe gyűjtjük: virágokat kosárba vagy dobozba, lédús terméseket vödrökbe, gyökereket, terméseket zsákba

10. Szennyezett területek ismerete

Ha elindulunk gyógynövényeket gyűjteni, mindig tiszta, emberi tevékenységtől mentes területet keressünk. Kerüljük az út menti sávokat, ezek mellett a növények porral és nehézfémmel szennyezettek. A vasúti töltéseket gyomirtó szerek használata miatt kell elkerülni, a szántóföldek mellett a növényvédőszerek elsodródása áll fenn. Gyárépületek, szemétlerakó helyeket szintén kerülni kell.

11. Higiénia feltételek betartása

A gyűjtéshez használt eszközöket tisztítani kell használat előtt és után, továbbá oda kell figyelni a személyes higiéniára (tiszta ruha, kézmosás, betegen nem gyűjtünk).

12. Természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park ismerete

Ha természetvédelmi területeken szeretnénk gyógynövényt gyűjteni, engedélyt kell kérni az illetékes természetvédelmi hatóságtól.

Ha úgy gondolod hasznos lehet ez a tartalom ismerőseidnek, oszd meg velük a bejegyzést.

Amennyibe szeretnéd megismerni hazánk legjelentősebb gyógynövényeit, úgy ajánlom figyelmedbe a Vadon termő gyógynövények e-bookot. Ez elektronikusan letölthető dokumentum, amelyben 60 db. jelentős gyógynövény élettani hatását, felhasználási lehetőségeit, napi adagját, mellékhatásait mutatom be. Csak megbízható információkat találsz benne, amelyek a több 100 éves népgyógyászati felhasználáson vagy modern vizsgálatokon alapulnak.