A levendula virágának illóolaj mennyiséget és összetételét nagyban befolyásolják mind a fejlődési, mind a környezeti tényezők: beleértve a hőmérsékletet, az esőzést és a virágzási állapotot.

Az előző blogbejegyzésemben több példát is hoztam arra, hogy a termesztés és gyűjtés módja mennyire befolyásolja azt, hogy az adott növény mennyi biológiailag aktív komponenst halmoz fel. A levendula gyógyászati értéke az illóolaj összetételétől függ.

Mi befolyásolja a Lavandula angustifolia illóolajának mennyiségét és minőségét?

Egy görögországi tanulmány azt vizsgálta, hogy a környezeti és fejlődési tényezők hogyan befolyásolják a levendula hatóanyag tartalmát.

A tanulmányt végzők két különböző helyet választottak ki Görögországban, annak érdekében, hogy kiderítsék a termőhely befolyásolja-e (illetve ha igen akkor hogyan) a növény illóolaj termelését és annak kémiai összetételét.

Ugyanazt a genotípusú Lavandula angustifolia palántákat ültették ki mindkét helyre, így a tulajdonságok genetikailag rögzítettek voltak.

A minták begyűjtéséhez ugyanazt a virágzási időpontot és napszakot választották. A mintákat különböző virágzási stádiumban gyűjtötték be, 3-3 random mintát vettek 5 naponta (június 1. – július 10. között). Hasonló mintavételezés és vízgőzdesztillálás után a mintákat génexpressziós és gázkromatográfiás vizsgálatnak vetették alá.

Eredménynek azt kapták, hogy a levendula illóolaj mennyisége és minősége eléggé fluktuált a 2 termőhely között is, de a 2 termőhelyen belül is.

A mennyiség változása

A kísérlet során tapasztalt jelentős különbségek arra engednek következtetni, hogy a levendula virágának illóolaj termelődését (th. a mennyiséget) nagyban befolyásolják mind a fejlődési, mind a környezeti tényezők: beleértve a hőmérsékletet, az esőzést és a virágzási állapotot.

A minőség változása

Az illóolaj minőségére is elmondható ezen tényezők befolyása. Pl. a linalool koncentrációja (fő komponens) hullámzó volt a virágzás alatt és kiváltképpen hatással volt rá a hőmérséklet. Az esőzés utáni alacsony hőmérséklet a linalool tartalom csökkenését okozta.

A szerzők az alábbi következtetésre jutottak:

  • a linalool bioszintézisének útvonalát a hőmérséklet szabályozza
  • fontos tényező a virágzási állapotot is: későbbi virágzási szakasz volt kedvező a linalool termeléshez

Optimális aratási időpont

Az eredmények alapján a szerzők egy optimális aratási időpontot javasolnak a levendulára:

  • mikor a növény eléri a teljes virágzás 60 %-át,
  • a hőmérséklet 25 ˚C felett van
  • és nem volt esőzés az aratást megelőző 10 napon.