Már az ókorban is…

A növények kivonatait több ezer éven keresztül felhasználták arcápoláshoz, a test lemosásához, fürdővizek készítéséhez, illatosításhoz, arcfestékek készítéséhez. A nők számára mindig is fontos volt a szépség és egészség megőrzése, a bőr élettani értékének, a fiatal sejtekre jellemző rugalmasságnak a megőrzése. Erre jó eredménnyel, szinte mellékhatás nélkül alkalmazhatóak a növényekből kinyert anyagok.

Napjainkban…

A különböző bőrbetegségek, bőrproblémák kezelésében is egyre több figyelem irányul a népgyógyászatban már régóta használt növényi anyagokra. A hagyományosan alkalmazott egyszerű kezelési módok kezdenek teret hódítani a mai modern használatban. Hatásuk kísérletes igazolása folyamatosan zajlik, a kozmetikai iparban számos készítmény alapanyagául szolgálnak. A gyógynövények, ipari növények és étkezési növények (gabonafélék, gyümölcstermő növények) között is nagyon nagy számban találunk ilyen növényeket.

Tapasztalhatjuk, hogy napjainkban egyre nagyobb az igény a növényi anyagokból készült natúrkozmetikumok iránt. Bár sokan a szintetikus szerektől való idegenkedés és a környezettudatosság miatt térnek át a természetes megoldásokra, valójában ennél sokkal többről van szó, mint kemikáliák helyettesítése növényi anyagokkal. A növényi hatóanyagok sokkal nagyobb értékkel bírnak bőrünk számára, mint puszta helyettesítés.

Milyen eredményeket érhetünk el növényi hatóanyagok alkalmazásával a bőrön?

  • növényi anyagokkal segíthetjük a bőr változó feltételekhez való alkalmazkodó képességét azáltal, hogy a növényekből pótoljuk a normális sejtanyagcseréhez szükséges molekulákat
  • a növényi hatóanyagok segítenek megóvni bőrünket az öregedéstől és lehetővé teszik a minél jobb regenerációt (bár az öregedés az élet velejárója, megállítani nem lehet, de késleltetni igen)
  • segítenek a bőr épségének, a védő funkciójának megtartásában és helyreállításában, ezáltal megakadályozzák a kémia komponensek, allergének, illetve mikrobák behatolását a bőrbe
  • a bőr sejtjei elpusztulnak sérülés, fertőzés, égés, külső beavatkozás következtében, minek után fontos a sérült sejtek újraképződése, ennek segítésére kiválóak a növényi hatóanyagok
  • bőrön alkalmazva nemcsak a bőr megjelenésére lehetünk hatással, hanem az izomfájdalmak, ízületi fájdalmak csökkentésére, visszérproblémák kezelésére, fejfájás csillapítására is bevethetjük a növényi hatóanyagokat

Miért is jobb, ha növényi hatóanyagokat használunk?

  • a legtöbb növényben nemcsak egyféle hatóanyag található, a legtöbb esetben különböző hatóanyagok komplex keverékéből állnak, a sokféle hatóanyag jelenléte miatt felhasználásuk is többcélú lehet
  • ugyanazt a növényt több probléma kezelésre is használhatjuk (pl. borsmenta illóolaj: izomlazító készítményekbe, fejfájás balzsamba, csípésekre, légúti megbetegedésre való készítményekbe, nyákoldásra,  pattanásos bőrre való kozmetikumokba, korpás hajra való samponokba, nap-égette bőr hűsítésére, nyugtatására)
  • keverékek esetén többszörös hatást fejthetnek ki, szinte felülmúlják az egyes alkotórészek mennyiségi hatását, ezért a gyógynövény alapú készítmények esetén érdemes keverékben gondolkodni (pl. sebgyógyításra szánt készítményben legyen fertőtlenítő, összehúzó, vérzéscsillapító hatású, gyulladáscsökkentő, viszketéscsökkentő, valamint hámosító anyag)

Legyünk óvatosak!

Nem igaz az az általánosan elterjedt tévhit, hogy a gyógynövények csak jók lehetnek, semmilyen mellékhatás nincs. A növényi anyagok is allergizálhatnak, főleg az illóolajok képesek nem kívánt bőrreakciót előidézni; bőrpírt, viszketést, hólyagosodást, hámlást. Ha érzékenyen reagál a bőrünk, olyankor abba kell hagyni annak a készítménynek a használatát. Illóolaj tartalmú készítmények előtt érdemes bőrpróbát végezni alkaron.

Ha szeretnél többet megtudni a gyógynövények hatásáról, külsőleges felhasználási módjáról, várlak szeretettel a Gyógykozmetikum készítő tanfolyamon.