Előző blogbejegyzésemben a gyógynövények tárolásáról írtam. Ahogy azt az illóolaj tartalmú gyógynövényeknél, úgy az illóolajok tárolásánál is alapvető követelmény a jól záró tartály, sötét, hűvös hely. A tárolás alatt végbemenő káros folyamatok megakadályozására az alábbi szempontokat tartsuk be.

1. Hőtől védve

Illóolajok tárolása során végbemehetnek olyan kémiai reakciók, amelyek rontják az illóolaj minőségét. Fontos az alacsony hőmérséklet biztosítása a kémia reakciók sebességének csökkentésére. Otthon tároljuk hűtőbe az illóolajokat. Ha mégis szobahőmérsékleten tárolnánk, a tárolás hőmérséklete ne haladja meg a 25 °C-ot, bizonyos esetekben a 20 °C-ot!

2. Légmentesen záró tartályban

Az illóolajok terpén szénhidrogén komponensei a levegő oxigénjének hatására könnyen oxidálódnak és az oxidációs termékek könnyen polimerizálódnak. Nehézfémek, főleg rézvegyületek, már igen kis koncentrációban is gyorsítják a reakciókat. Alacsony hőmérsékleten ennek sebessége lassúbb, de hosszú távú tárolás során jelentős mértékű lehet.

Oxidáció elkerülése miatt fontos a tárolóedényeket légmentes zárása. Mindig cseppentőbetétes üvegben tároljuk az illóolajokat, az csökkenti a levegő oxigénjével való érintkezést. Használat után jól csavarjuk vissza a kupakot. Az oxidálódott komponenseknek már nem ugyanaz a terápiás értéke, esetleg káros is lehet.

3. Az edények fala üveg, vagy rozsdamentes acél

A tárolóedény fala ne lépjen reakcióba az illóolajjal, kerüljük a műanyagot. Mindig üvegedénybe tároljuk (vagy horganyzott vaslemez vagy alumínium a nagy mennyiségeknek). Kis mennyiség tárolására a barna gyógyszertári üvegedény a legalkalmasabb. A műanyag edények és gumidugók anyagát a legtöbb illóolaj megtámadhatja, szétmarja.

Tárolásnál az is fontos, hogy mindig álló helyzetben legyenek az illóolajos üvegek, hogy tartalmuk ne érje sokáig a műanyag kupakot. Ha több illóolajunk van, tároljuk illóolaj tároló dobozban az üvegcséket, ahol rögzítve vannak, annak érdekében, hogy ne tudjanak eldőlni.

4. Fénytől védve

A polimerizációs folyamatok ellen fénytől védett helyen tároljuk az illóolajokat, színezett falú edényt használjunk. Polimerizáció során a különböző komponensek kötéseket alakítanak ki egymással, melynek eredményeképpen változhat az olaj terápiás értéke.

5. Színültig töltve

A tárolóedények színültig töltésével kizárható a levegő és ezzel csökkentjük az illóolaj fölött lévő oxigén mennyiséget, az oxidációs folyamatok végbemenetelét. Érdemes kis kiszerelést vásárolni. Ha nagy mennyiségű illóolajat vásárolunk, és évekig használjuk, akkor érdemes kisebb üvegbe átönteni, ahogy a mennyiség csökken.

6. Eltarhatósági idő

Az illóolajok mivel hőre, fényre, oxigénre érzékeny anyagok, ezért helyes tárolás mellett is csak bizonyos ideig használhatóak fel. Figyeljünk a szavatossági időre. A citrusos illóolajok eltarthatósági ideje a legrövidebb, általában 2 év. Ez után már elvesztheti terápiás értékét, vagy akár irritációt is okozhat.

Ha úgy gondolod másokat is érdekelhet az illóolajok tárolása, kérlek oszd meg velük a cikket, vagy ajánld nekik az oldalamat.