Miért fontos a helyes gyógynövény tárolás?

A gyógynövényeket értékes hatóanyag tartamuk miatt alkalmazzuk egészségünk megőrzése, fenntartása, helyreállítása érdekében. A gyógynövényekkel szemben támasztott 3 alapvető kritérium: minőség, biztonságosság, hatékonyság. Helyes tárolás nélkül nincs minőségi gyógynövény és megfelelő hatékonyság.

A fentiek fényében érthető tehát, hogy a gyógynövények helyes tárolása is ugyanolyan fontos, mint maga a feldolgozás, hiszen a nem megfelelő tárolás során jelentősen változhat a hatóanyag tartalom.

Alapvető követelmények a gyógynövények tárolásánál

Szárított növényi anyagok tárolására – úgy az otthonunkban, mint a feldolgozó műhelyekben, nagykereskedésekben – csak jól szellőző, szagmentes, száraz helységek alkalmasak.
Fontos, hogy a növényi anyag nedvességtől, fénytől, káros hőmérsékleti hatásoktól, idegen illatanyagoktól, valamint a kártevők behatolásától védve legyen.

1. Hőmérséklet

Gyógynövény tárolás során a maximum hőmérséklet 25 C legyen. Alacsonyabb hőmérsékleten a romlást előidéző kémiai reakciók lelassulnak, ezáltal a növény hosszabb ideig tárolható.

Illóolaj-tartalmú gyógynövények esetében a magas hőmérsékleten történő tárolás jelentős hatóanyag veszteséget idézhet elő. A veszteség mértéke függ attól is, hogy a növény mely részében halmozódik fel az illóolaj. A külső illóolaj tároló képletekkel rendelkező növények (pl. borsmenta, zsálya) érzékenyebbek a magasabb hőmérsékletre.

2. Páratartalom

A tárolás során a maximum páratartalom 60 %. A szárított gyógynövények kisebb-nagyobb mértékben higroszkóposak (nedvszívóak), magas páratartalom mellett nagyobb a veszélye a visszanedvesedésnek, így a
minőségromlásnak is. Még átmeneti tárolás idején is jelentősen nőhet a nedvességtartalmuk, ilyenkor is minőségromlás következhet be.

Fontos, hogy ne tároljuk szabadon papírzacskókba csomagolva a konyhában, ahol főzünk. A papírcsomagolás nem biztosít légmentes tárolást.

Konyhai tárolás esetén jól záró csomagolást válasszunk, amin nem hatol át a levegő páratartalma, vagy célszerű befőttesüvegben vagy műanyag dobozokban, tégelyekben, vödrökben tárolni a gyógynövényeket. A tárolóedényeket tartsuk szorosan lezárva.

Visszanedvesedésre legérzékenyebbek a szárított virágok, legkevésbé a magok/termések, a levek/hajtások közepesen nedvszívóak.

Illóolaj tartalmú növényeknél nem csak a páratartalom miatt fontos a jól záró csomagolás. Ugyanis az illóolajok összetevői már szobahőmérsékleten elillanó molekulák, tárolás során folyamatosan
veszítenek illóolaj tartalmunkból, aromájukból.

3. Fénytől védve

Akárcsak a gyógyszereket, kozmetikumokat, a növényeket se tegyük ki közvetlen napfénynek, ne tároljuk ablak közelében, vagy olyan helyen ahol rásüthet a nap.
Főleg aromás (illóolaj tartalmú) növények tárolásánál fontos a fénymentesség, a sötétben tárolás (a légmentes csomagolás mellett).

A sötétség biztosítása megoldható úgy is, hogy fiókba, szekrénybe helyezzük, vagy színes csomagolást választunk neki. Sajnos a ma népszerű és tetszetős átlátszó celofáncsomagolások nem alkalmasak erre. Az átlátszó befőttesüvegeket ne polcon tároljuk, helyezzük a szekrénybe.

4. Tisztaság, kártevő mentesség

Alapvető fontosságú a tároló, raktározó helyiségek állandó tisztán tartása, esetenként fertőtlenítése. Ez inkább a nagyüzemi tárolásra érvényes, de otthoni tárolásnál is érdemes odafigyelni.
Aki nagy tételben gyűjt és dolgoz fel gyógynövényeket, műhelyben tárolja azokat, annak a rágcsálók megjelenésével is számolnia kell.

Otthon, a lakásban inkább a rovarok megjelenése okoz gondot a növényi anyagban, teljes minőségromláshoz, annak elértéktelenedéshez vezet. Az ilyen gyógynövényt dobjuk ki. Ahhoz, hogy a tárolóedényben ne szaporodjanak el a rovarok, tartsuk mindig lezárva azt.

5. Szagmentes hely

Olyan helységet válasszunk gyógynövények tárolására, ahol nincs átható szag, mert azt a növény átveszi, megjelenik a tea ízében.
Ugyanígy, ne tároljunk egy helységben tisztítószereket, vegyszereket, gyógyszereket a gyógynövényekkel.
Átható szagú növényeket, mint pl. macskagyökér, kömény, kakukkfű, külön műanyag dobozban tárolni, hogy a többi növény ne vegye át az illatát, ízét.

6. Eltarthatósági idő

A gyógynövények tárolási módja mellet fontos odafigyelni az eltarthatóság idejére is.
Külső illóolaj-tartó képletekkel rendelkező gyógynövények (levendula, menta, citromfű, kamilla, stb.) esetében nagyobb mértékű a veszteség. Fontos az aromazáró csomagolás. A tárolási idő maximum 12 hónap.
Belső illóolaj-tartó járatokkal rendelkező növények (konyhakömény, édeskömény, ánizs, macskagyökér, eukaliptusz levél) hosszabb ideig tárolhatók minőségromlás nélkül. A tárolási idő meghosszabbítható akár
18 hónapig is.

Következő blogbejegyzésemben az illóolajok tárolásáról fogok írni.

Ha úgy gondolod másokat is érdekelhet a gyógynövények tárolása, kérlek oszd meg velük a cikket, vagy ajánld az oldalamat nekik.